Home  |   Acasa  |   Despre  |   Istorie  |   Oameni  |   Poze  |   Carte de oaspeti  |   Trenuri  |   Forum  |  
English  |   About Romania  |   When to go in Romania & Events in Romania  |   About Iasi  |   Linkuri  |  
Don't worry be happy  |  
 


Numele de Hīrlću

Epocile strćvechi si veche

Epoca medie

Epoca modernć

Epoca contemporanć




Bust de bronz al
domnitorului Petru Rares
(1527-1538, 1541-1546)


Epoca contemporana:

Īn noile conditii istorice de dupa Marea Unire din anul 1918, orasul Hīrlau cunoaste o consolidare a functiei industriale prin activitatea unor unitati de capacitate mica: "Moara Zaharia" (azi garajul autobazei), cu o forta motrice de 95 CP, un capital social de 2,6 milioane lei, avānd 13 lucratori, 3 valturi, 2 pietre si o capacitate maxima de macanis de 950 tone anual; Fabrica de sticla "Vitria Romāna", devenita apoi "Geamul Moldovei" (azi unele cladiri sunt īnglobate de Centrul de industrializarea legumelor si fructelor), cu o forta motrice de 92 CP, 212 angajati, producānd sticlarii diferite īn valoare de 14.518.000 lei anual (a functionat īntre 1924-1940); Fabrica de talpa si opinci (īnfiintata īn anul 1925 pe locul actualului depozit PECO din cartierul Munteni); doua fabrici de oale (una pe amplasamentul actualei sectii de industrializarea laptelui, iar cealalta pe str. Al. Lapusneanu, vis-a-vis de caminul-spital). De asemenea, au mai functionat īn perioada interbelica un atelier mecanic, trei prese de ulei, cinci brutarii, un darac de scarmanat lāna si un abator comunal, īn anul 1930 numarul angajatilor īn industrie era de 745 persoane.

Viata comerciala era animata de tārgurile saptamānale. Existau un mare numar de pravalii, cinci restaurante cu 150 locuri (mai renumit era "La Coltul Galben", proprietar Avram Segal), hotelul cu sufragerie "Caldarām", cafeneaua "lancovici", cofetaria "Regep".

Reforma agrara de dupa primul razboi mondial a dus la īmproprietarirea sau completarea pāna la doua hectare a unui numar de 176 capi de familie cu un total de 162 ha. Fondul funciar al orasului ajunsese la īnceputul deceniului al cincilea al secolului nostru la .'774 ha din care: 743 ha arabil, 785 ha izlaz, 140 ha fānete, 36 ha lucemiere, 18 ha vii, 2 ha livezi, 50 ha neproductive.

Carausia reprezenta o ocupatie importanta a hāriaoanilor. Astfel, īn 1944 existau 235 care cu boi, 8 care cu cai si doar un singur autoturism proprietate particulara.

Un rol important īn viata economica a orasului si a īmprejurimilor l-a jucat Banca Moldovei. Din punct de vedere edilitar mentionam unele realizari: amenajarea gradinii publice lānga biserica "Sf. Dumitru", pietruirea strazilor Bogdan Voda, Stefan cel Mare si C. Ghica-Deleni (īn total 2804 m), dar ramāneau neamenajate īnca 24 de strazi (10934 m). Orasul era iluminat tot cu felinare, īntrucāt actiunea de electrificare s-a soldat cu un esec. Pentru alimentarea cu apa se foloseau 105 fāntāni din care 3 erau publice, iar sacalele faceau parte din viata cotidiana a urbei.

Īntre calamitatile naturale din perioada interbelica amintim inundatiile din vara anului 1932, cānd apele Bahluiului au iesit din matca ajungānd pāna īn centru, provocānd pierderi de vieti omenesti, īnecarea animalelor si mari distrugeri materiale. Populatia orasului Hīrlau era īn anul 1941 de 3755 locuitori (904 gospodarii si 738 cladiri). Cei mai multi locuitori se īnregistrau pe strada Stefan cel Mare (560 locuitori, 150 gospodarii si 136 cladiri) si strada C. Ghica-Deleni (530 locuitori, 137 gospodarii si 86 cladiri). Desigur, īn anul 1930 populatia Hārtaului era mai numeroasa, dar nu de 9074 locuitori, cum apare īn numeroase lucrari, caci recensamāntul din acel an da o cifra globala pentru īntreaga comuna urbana, care cuprindea si satele Deleni, Maxut si Pārcovaci, conform unei arondari administrative dintre anii 1929-1931, ci de 4097 locuitori (981 gospodarii si 860 cladiri).

Viata politica din Hīrlau cunostea agitatie mai mare doar la alegeri, cānd se īnfruntau cele doua mari partide politice: PNL si PNT, caci conservatorii sucombasera dupa primul razboi mondial. Dintre primarii Hīrlaului primei jumatati a secolului nostru amintim: avocat Candid Golaescu (a fost singurul primar care a lasat Primaria cu excedent), avocat Eugen Totoescu, ambii liberali, doctor Ion Agapi si īnvatator Vasile M. Lisman, ambii taranisti. Demn de remarcat este faptul ca toti cei care fusesera primari aveau dreptul sa participe la sedintele Consiliului comunei urbane pe tot timpul vietii.

Dar, īncepānd cu deceniul al patrulea, societatea romāneasca a cunoscut o agravare a vietii economice si politice, sau cum a spus acel geniu universal, William Shakespeare, "vremurile īsi iesisera din matca lor, iar cineva trebuia sa le puna la loc".

Dupa trecerea anilor si calmarea patimilor, constatam ca orasul a cunoscut o recesiune economica (fabrica "Geamul Moldovei' s-a īnchis), iar viata cotidiana a devenit din ce īn ce mai grea, caci partidele politice au fost interzise, populatia evreiasca a fost deposedata de proprietati, i s-a interzis deplasarea īn strainatate, erau obligati barbatii sa presteze diferite munci (circa 200 tineri evrei au lucrat īn localitatile Rujnita si Palade de lānga gara Rediu Mare, judetul Soroca), dar si mai tragic este faptul ca s-au īnregistrat victime (losef Lozner si sotia sa au fost ucisi noaptea) si deportari.

Respectānd adevarul trebuie sa consemnam efortul depus de dr. Ion Agapi, preotul Constantin Constantinescu si avocatul Nicolae Polizu-Micsunesti pentru a dejuca intentiile administratiei centrale astfel īncāt populatia evreiasca sa nu fie deportata. De altfel, ca o recunoastere a acestor actiuni, fiul dr. Ion Agapi, Nicolae Agapi, a fost invitat īn anul 1984, īn Israel, de catre Asociatia evreilor originari din Hīrlau. Si cum toate acestea nu ar fi fost de ajuns, hīrlauanii, ca de altfel īntreaga natiune, au trait din nou clipe grele, cānd tara a suferit amputari teritoriale sau īn anii razboiului, cānd au trebuit sa faca mari sacrificii datorita rechizitionarilor pentru īntretinerea armatei pe front.

Viata culturala a Hīrlaului īn perioada interbelica a cunoscut o evolutie pozitiva. Existau īn oras trei scoli primare (una de baieti, una de fete, una mixta israilito-romāna), cinematograful "Zeilinger", libraria "Strul Breazu", tipografia-librarie "Globus" (proprietar Sami Sielberstein). īntre institutiile care si-au adus contributia la intensificarea vietii spirituale a orasului īn aceasta perioada la loc de frunte se situeaza Caminul cultural "Petru Rares* (1925-1938). Acesta organiza bogate manifestari, conferinte, programe muzicale, teatrale si poseda o biblioteca cu 1000 volume. De asemenea, societatea "Ramura" (1928-1944), a tineretului romān, a desfasurat o intensa viata culturala (avea un teatru de vara cu 300 locuri, vis-a-vis de actuala cladire veche a Scolii generale).

Populatia evreiasca avea si ea o bogata activitate culturala. Dintre formele organizate mentionam: Asociatia culturala a tineretului evreu (organiza conferinte, activitati sportive, seri dansante si poseda o biblioteca de 2000 volume) si Asociatia culturala "Progresul" a tinerilor mestesugari evrei. Īn sala mare a Scolii israilito-romāne "Cultura" a sustinut specatacole trupa Teatrului National "Vasile Alecsandri" din lasi. Memorabil este spectacolul din mai 1943 cu piesa "Chinta īn provincie" a bardului de la Mircesti īntr-o distributie de exceptie: Miluta Gheorghiu, Margareta Baciu, Eliza Nicolau, Remus lonascu, Marioara Davidoglu, Traian Ghitescu s.a.

Referindu-ne la viata culturala a orasului din perioada interbelica nu putem īncheia fara sa-l amintim pe Nicolae lorga. Prezenta istoricului se transforma īntr-un eveniment ce capta īntreaga suflare a urbei si a satelor din īmprejurimi, dornica sa audieze eruditele conferinte. Locuitorii mai īn vārsta pastreaza si astazi la loc de cinste fotografii īnfatisāndu-l pe Nicolae lorga īn mijlocul hārlaoanilor īn anul 1939, cānd a fost ultima data īn urbea Musatinilor.

Primele zile ale anului 1944 au adus vesti si mai triste, frontul se apropia, iar populatia orasului a primit foi de evacuare. La 28 martie 1944 oficialitatile si functionarii, cu o parte din arhiva, s-au refugiat īn diferite localitati din judetul Arges (Vālsanesti, Costesti, Dedulesti), unde era refugiata si Prefectura Botosani (la Valea Marului). Pe lānga persoanele evacuate obligatoriu (17 persoane si 48 membri de familie), au plecat si alte 397 persoane īn diferite localitati din sudul tarii.

La 8 aprilie 1944 Armata Rosie īntra īn Hīrlau fiind primita de un grup de locuitori īn frunte cu preotul C. Constantinescu. Dupa doua zile se organizeaza un nou aparat al administratiei locale, care era dominat de reprezentantii tinerilor evrei. Abia pe 30 aprilie 1944 are loc o "adunare cetateneasca", la care au participat reprezentantii noii prefecturi din Botosani, maiorul Kozlov, inspector judetean, delegat al Comandamentului superior sovietic si preotul C.Constantinescu, care a confirmat noile organe.

Stabilizarea frontului pe linia lasi-Tārgul Frumos-Pascani a determinat Comandamentul sovietic ca la 15 mai 1944 sa evacueze obligatoriu populatia Hīrlaului, care a mai ramas, īn diferite localitati din judetul Botosani(942 la Botosani, 423 la Dracsani, 144 la Sulita, 105 la Cosula, 56 la Saveni, 25 la Dorohoi, 20 la Cerbu, 18 la Storesti, 16 la Nicolae Balcescu, 7 la Flamānzi, 5 la Ungureni, īn total 1761 persoane). Satul Pārcovaci a fost evacuat īn cāmp, īntre Frumusica si Nicolae Balcescu. Primaria orasului Hīrlau a fost evacuata la Ocolul silvic Cosula, unde a functionat si o cantina la care serveau masa 358 persoane (copii, batrāni si infirmi).

Ofensiva Armatei Rosii din 19-20 august si actul de la 23 august 1944 au determinat departarea liniei frontului si posibilitatea reīntoarcerii populatiei evacuate. Cei din judetul Botosani au revenit īncepānd cu data de 5 septembrie 1944. La sosire au gasit orasul īntr-o stare jalnica: unitatile economice arse sau distruse, locuintele devastate, iar 100 case distruse de bombardamente. Au fost afectate serios si cladirile Primariei, Spitalului, scolile, Gara (dealtfel trenurile spre lasi nu au circulat o perioada īndelungata din anul 1944) si lacasurile de cult. Un numar de 940 de locuitori au depus declaratii ca au suferit pagube, iar 19 locuitori au dat declaratii prin care aratau ca dupa 23 august 1944 li s-a ridicat de catre Armata Rosie, fara plata, materiale, obiecte, animale, alimente etc.

Īn diverse actiuni militare, care au avut loc īn perioada cāt Armata Rosie a stationat īn oras, si-au pierdut viata numerosi ostasi sovietici. Un numar de 48, fara a putea fi identificati, au fost reīnhumati īntr-un cimitir care se pastreaza si īn prezent la sudul Cimitirului "Eternitatea".

La 13 septembrie 1944, are loc o noua "adunare cetateneasca" reconfirmāndu-se noile organe administrative reīntoarse de la Cosula, dar si īn judetul Arges continua sa functioneze vechea primarie si, īn urma decesului dr. Ion Agapi j la 14 septembrie 1944, Prefectura Botosani (refugiata la Valea j Marului) īl numeste ca primar pe avocatul AI.D.CIos, secretarul j primariei. La īnceputul lunii noiembrie 1944, acesta se reīntoarce īn oras cu arhiva primariei, dar raportul de forte fiind j schimbat nu poate sa-si exercite functia, caci este arestat. Pāna la sfārsitul toamnei anului 1944 s-au īntors si majoritatea refugiatilor din sudul tarii, iar la 16 noiembrie au reīnceput cursurile scolilor. Apropierea iernii si lipsa de alimente, caci īn acel an terenurile nu au putut fi cultivate, au periclitat si mai mult existenta locuitorilor.

Chiar daca actul de la 23 august 1944 a avut intentia de a evita un dezastru national, situatia politica internationala, intrarea tarii īn zona de influenta sovietica si conditiile interne au favorizat instaurarea unui regim totalitarist-comunist, care si-a pus amprenta asupra societatii romānesti postbelice, īn acest cadru a evoluat si Hīrlaul.

Īn primavara anului 1945 au fost īmproprietarite 357 persoane cu 343 ha terenuri agricole, dar seceta din acel an si mai ales din 1946 a provocat o stare de foamete. Dupa aceste calamitati naturale proprietatea privata a īnceput sa fie distrusa si prin impunerea cotelor, astfel īncāt īn anul 1950 īn evidenta administratiei financiare mai erau īnregistrati doar 19 chiaburi, iar colectivizarea fortata din 1962 a īnsemnat practic lichidarea gospodariilor particulare.

La 11 iunie 1948 au fost etatizate doua īntreprinderi individuale: Presa de ulei si daracul de lāna, proprietar Pavel Leonte, cu un patrimoniu de 2.604.074 lei si 9 angajati, a devenit īntreprinderea "Proletarul"; Moara "Zaharia", proprietar Leiba F.lticescu, cu un patrimoniu de 1.667.990 lei si 4 angajati, a devenit īntreprinderea "Drum Nou". De asemenea, au intrat īn proprietatea statului īnca trei asociatii: doua prese de ulei si un atelier mecanic, dar acestea nu erau īn stare de functionare.

Actiunea de etatizare s-a rasfrānt si asupra comerciantilor si mestesugarilor. Aceste masuri au determinat īngustarea pāna la disparitie a bazei de desfasurare a activitatilor economice individuale si constituie o cauza principala a emigrarii īn masa a populatiei evreiesti.

Īn anul 1950, urmare a copierii modelului sovietic de administratie, Hīrlaul devine resedinta unui raion cu 18 comune din cadrul regiunii lasi, dar pierde statutul de oras, recapātāndu-l īn anul 1968, cānd noua īmpartire administrativ-teritoriala, mai apropiata de traditii, īl arondeaza la judetul lasi.

Īn perioada postbelica regimul politic cu partid unic, blocānd si anihilānd initiativele individuale, a impus o planificare etatista rigida, īnsotita de un centralism economic strict, dar cu toate acestea Hīrlaul a cunoscut o dezvoltare economico-sociala, mai ales dupa redobāndirea statutului de oras. Munca oamenilor ramāne si trebuie apreciata si nu confundata cu proiectele nerealiste concepute la ordinul conducatorilor politici vremelnici, gestionari nepriceputi ai unor importante resurse si destine umane.

Baza economica s-a amplificat, accentul punāndu-se pe industrie. Caracteristica obiectivelor industriale consta īn faptul ca ele erau sectii ale unor īntreprinderi din municipiul lasi si īn viziunea politicii economice de atunci se urmarea atāt valorificarea unor resurse materiale din zona, dar si crearea de locuri de munca īntr-un spatiu geografic care primise mai putine investitii. Noua situatie de dupa decembrie 1989 a creat conditii pentru unele sectii de a se organiza ca societati comerciale.

Īn prezent, Hīrlaul se prezinta ca un oras de talie mica, cu functii complexe, polarizānd partea de nord-vest a judetului lasi si o mica portiune din sudul judetului Botosani.

Viata economica a orasului era sustinuta la sfārsitul lunii octombrie 1994 de 70 societati comerciale din care: 64 societati cu raspundere limitata, 5 societati autonome si o societate īn nume colectiv. Dupa forma de proprietate 64 erau private cu capital romānesc, 4 cu capital majoritar de stat si privat, una cu capital integral de stat si una cu capital privat romānesc si strain. Dupa activitatea dominanta 46 erau axate pe comert, 18 īn domeniul productiei, 5 īn sfera serviciilor si una īn constructii.

Unitatile industriale etatizate īn 1948 au fost dezafectate īn scurt timp datorita gradului ridicat de uzura, apoi īn 1952 s-a construit o fabrica de caramida cu 100 de angajati, dar neavānd argila de calitate s-a īnchis si aceasta īn 1959. Mult timp activitatea industriala din oras a fost dominata de ramura alimentara (industrializarea legumelor si fructelor, prelucrarea laptelui, produse de panificatie). Aceasta ramura reprezenta 88% din productia industriala īn 1965, dar īncepe apoi sa-si reduca simtitor ponderea (68% īn 1970, 47% īn 1975, 31% īn 1980 si doar 18% īn 1984).

īn prezent industria este reprezentata de SC "Mobimex" SA (fosta sectie a īntreprinderii de prelucrarea lemnului lasi si intrata īn functiune īn 1981), care produce diverse garnituri de mobila si scaune, SC "Dovatex" SA (fosta sectie a īntreprinderii de tricotaje "Moldova" lasi, data īn functiune īn 1969), profilata pe confectii textile, sectia de industrializarea laptelui a SC l "Lactis" SA IASI, functioneaza pe actualul amplasament din j 1968, Centrul de industrializarea legumelor si fructelor, sectie a l SC "Vitalef SA lasi (a īnglobat si sectia de industrializarea fructelor a īntreprinderii de conserve Tecuci, care a functionat l īn localul actualei biblioteci orasenesti īntre 1968-1971), j Fabrica de otet (data īn functiune īn 1971) si centrul de j vinificatie (inaugurat īn 1975), ambele sectii ale SC "Vinia" SA lasi, Fabrica de pāine (construita īn 1964, sectie a SC "Pangran" SA lasi) si un sector de exploatare forestiera. Activitati industriale se desfasoara, de asemenea, īn cadrul Cooperativei "Unirea Mestesugarilor" (confectii, tricotaje, l covoare, īncaltaminte etc.) si la Atelierul mecanic pentru j agricultura (constructii metalice), īn ultimul timp au aparut si mici unitati industriale ale unor īntreprinzatori particulari: mori ' de porumb si de grāu, presa de ulei, ateliere de tāmplarie, darac pentru scarmanat lāna etc.

Agricultura, īndeletnicire traditionala a hāriaoanilor, cunoaste transformari importante prin reconstituirea si constituirea proprietatii private asupra pamāntului. Teritoriul administrativ īnsumeaza o suprafata de 3511 ha, din care terenul agricol ocupa 2758 ha (78,5%), cu urmatoarea structura: arabil-1538 ha (55,7%), pasuni-942 ha, fānete-127 ha, vii-72 ha, livezi-79 ha. Cerealele (porumb, grāu) ocupa ponderea cea mai mare din teritoriul arabil (70,6% īn anul 1992), urmate de legume, cartofi, sfecla de zahar. Lucrarile mecanizate din agricultura sunt efectuate de Agromec Hīrlau, dar si unii particulari detin tractoare si masini agricole. Productiile agricole la hectar se mentin la nivele rezonabile, desi fenomenul de eroziune afecteaza 1400 ha (39,8%), impunānd tehnologii specifice si lucrari de īmbunatatiri funciare.

Zootehnia avea īn 1993 urmatorul efectiv de animale: 1038 bovine din care 843 vaci cu lapte, 2087 porci, 5228 ovine, 84 capre, 418 cai, 213963 pasari (ponderea mare este detinuta de complexul avicol), apoi 205 familii de albine. Functia de transporturi si comunicatii se remarca prin o autobaza, o autogara, o statie feroviara, un oficiu postai, o centrala telefonica automata cu 3000 linii si o statie de radioficare de 1000 W. Aceasta functie va fi amplificata prin finalizarea caii ferate Hīrlau-Flamānzi (20 km), iar īn viitor se are īn vedere si tronsonul Flamānzi-Botosani (25 km).

La primul tronson lucrarile au īnceput īn noiembrie 1988, iar īn 1991 s-au sistat, fiind reluate īn 1994. Punctul fierbinte al acestei lucrari este īn prezent tunelul de 900 m, de la est de pealul Viilor, din care s-a realizat 215 m liniari.

Comertul, activitate importanta īn trecut, a īnregistrat o īnviorare vizibila īn ultimii ani īn special datorita initiativei particulare, īn 1994 s-a reamenajat piata agroalimentara, care are si un abator pentru sacrificarea animalelor. Reteaua comerciala cuprinde peste 70 unitati, cu o suprafata totala de peste 10000 m2 amplasate īn general la parterele blocurilor si sunt folosite atāt de oraseni cāt si de locuitorii satelor din jur. Modificari importante s-au produs si īn plan demografic, īn 1948 populatia Hīrlaului era de 4172 locuitori, dar datorita emigrarii evreilor a scazut la 2996 locuitori īn 1956. īn anul 1966 avea 3579 locuitori, usoara crestere se explica īn principal prin stabilirea dupa 1960, la est de oras, a unui grup de tigani caldarari. Sporul natural ridicat si bilantul migratoriu pozitiv pāna īn 1989, au determinat o crestere demografica semnificativa: 4449 locuitori īn 1977, 6823 locuitori īn 1984 si 8471 locuitori īn 1992.

Transformarile din economie si evolutia demografica au determinat mutatii radicale īn fizionomia orasului. Proiectantii ieseni, prin schitele de sistematizare realizate īn 1970 (sef proiect arh. Vova Munteanu), 1976 (ing. Georgeta Vasiliu), 1985 (arh. Carmen Slusaru) si 1990-1991 (arh. Dragos Ciolacu), au avut īn vedere o dezvoltare printr-o singura unitate urbanistica complexa, tinānd cont de marimea demografica a localitatii, rolul ei īn teritoriu si topografia terenului. Aceasta unitate urbanistica a fost axata pe vechea vatra a tārgului, īn partea centrala. Pentru edificarea ei, arhitectii, constructorii si edilii īn general nu au avut probleme serioase de īntāmpinat, deoarece fondul de cladiri demolate, dupa plecarea populatiei evreiesti, apartinea patrimoniului statului. Cu toate ca unele blocuri nu au o distinctie arhitecturala, datorita prezentei peretilor plati īn locul jocului de volume sau a unei game policrome reduse, afectata si de intemperii, iar unele, cum sunt cele cu 9 nivele de lānga biserica "Sf. Dumitru", nu se īncadreaza īn ansamblul urbanistic, se poate afirma ca, totusi, ce s-a construit īnseamna o evolutie pozitiva fata de dughenele nefunctionale si marcate de vreme, regretate de unii, deoarece ele reprezentau semnificative repere sentimentale. Remodelarea urbana a simplificat trama stradala, preluānd si cāteva cladiri mai vechi cu semnificatie istorica, arhitecturala sau mai durabile, determinānd si o crestere a densitatii populatiei (41 loc./ha īn intravilan si 108 loc./ha īn zona de locuit).

Īn anul 1992 fondul locativ cuprindea 1462 cladiri (inclusiv! satul Pārcovaci) cu 3071 locuinte. Acestea includeau 7222] camere de locuit (98081 m2 suprafata locuibila) īn care traiau] 11708 locuitori (3068 gospodarii), īn privinta dotarilor locuintelor mentionam ca 1969 (64,1%) aveau instalatii de alimentare cu apa, 2973 (93,6%) erau electrificate si 1600 (52,1%), cāt reprezinta numarul de apartamente īn blocuri, posedau instalatii de īncalzire prin centrale termice.

Echiparea tehnico-edilitara a īnregistrat modificari esentiale, dar mai sunt unele neajunsuri, īn 1968 orasul a fost conectat la j sistemul energetic national prin linia de 110 kV Pascani-Hīrlau. Alimentarea cu apa se face din urmatoarele surse: Fierbatoarea-Deleni (6 l/s), acumularea Pārcovaci (50 l/s; apa este tratata īntr-o statie din cartierul Bojica, apoi īnmagazinata īntr-un rezervor de 2500 m.c., dupa care este dirijata la consumatori), Sticlaria (3 l/s; alimenteaza sectia SC "Lactis" SA si complexul avicol), Blagesti-Pascani (15 l/s); pe lānga acestea se utilizeaza si unele fāntāni, īncalzirea urbana se realizeaza cu 22 centrale termice, care utilizeaza combustibil lichid si prin sobe. Reteaua stradala a ajuns la o lungime de 28 km din care 21 km sunt modernizati. Salubritatea se realizeaza printr-o retea de canalizare de 15 km lungime racordata la o statie de epurare, iar pentru deseurile solide exista un depozit pe Dealul Humariei. Transportul īn comun se realizeaza cu autobuzele pe traseul Centru-Gara. Spatiile verzi ocupa 16 ha, dar numai 6 ha au folosinta generala.

Asistenta sanitara este asigurata de spitalul orasenesc, dispensarul policlinic, caminul-spital, circa sanitara, cāteva cabinete medicale particulare si o farmacie publica. Sectorul sanitar cuprindea īn anul 1992 un numar de 23 medici, 4 farmacisti, 96 cadre sanitare medii si 51 cadre sanitare auxiliare.

Īnvatamāntul, ca sistem organizat de educatie si instructie, cuprindea īn anul scolar 1992-1993 trei scoli generale, un liceu, un club de activitati extrascolare (īn total 2798 elevi) si trei gradinite (392 copii), iar activitatea didactica era asigurata de 171 cadre.

Sub aspect cultura! Hīrlaul este aureolat de o serie de personalitati nascute ori care au trait īn anumite perioade ale vietii aici. īntre personalitatile Hīrlaului amintim:

Eruditul profesor al Universitatii din lasi, Constantin Fedeles (1877-1958), doctor īn filozofie al Universitatii din Munchen. A tinut cursuri de franceza, engleza, psihologie, estetica, filozofie si teoria armoniei, evidentiindu-se ca un om de o vasta cultura si un poliglot remarcabil.

Geochimistul Emanoil Gandrabura, profesor la Universitatea din lasi, apreciat prin studiile de specialitate realizate si prin cursurile publicate.

Regretatul artist emerit Gheorghe Leahii, actor si director vreme īndelungata al Teatrului National "Matei Millo" din Timisoara.

Īnvatatorul Vasile M.Lisman (1896-1994), autorul primei monografii a Hīrlaului. A mai publicat lucrarea "īndatoririle īnvatatorului'' la Tipografia "Globus" din Hīrlau īn 1937. De asemenea, a lasat īn manuscris o monografie a Delenilor, de unde era originar.

Artistul iluzionist Retas Mateiciuc, apreciat prin spectacolele sustinute īn tara si strainatate. Juristul Nicolae Tatomir (n.1914), profesor la Universitatea din lasi, cunoscut si ca autor a unor volume de poezie de factura intelectuala: "Lebede negre", "Carmen terrestre", "Melos" etc. Soprana Lucia Tibuleac, solista a Operei Romāne din Bucuresti.

Medicul Titu Vasiliu (1885-1961), profesor universitar la Cluj-Napoca, elev si urmas al savantului Victor Babes, fondatorul scolii de anatomie patologica din orasul de pe Somesul Mic.

Tabloul vietii culturale a orasului Hīrlau cuprinde si o serie de personalitati din cadrul populatiei evreiesti si romano-catolice pe care le vom aminti cānd vom prezenta succint aceste comunitati, deoarece consideram ca plasarea lor īn acest cadru le da o nota distincta si arata ca unitatea se realizeaza prin diversitate si nu prin uniformitate.

Activitatea culturala este animata de o casa de cultura, (8 formatii artistice, īntre care se remarca Teatrul popular), un cinematograf, patru biblioteci, un muzeu (2500 vizitatori īn 1993) si o librarie. Īn oras au loc o serie de manifestari, unele devenite traditionale: "Festivalul datinilor si obiceiurilor de iama" (īnceputul lunii ianuarie) si "Zilele orasului Hīrlau" (īnceputul lunii august).

Sportul, care se bucura de o larga audienta īn oras, este practicat īn special de tineri. Echipa de fotbal "Viitorul" activeaza din toamna anului 1994 īn cadrul Seriei l a Diviziei B. Functia turistica valorifica fondul istorico-cultural (obiectivele principale sunt biserica "Sf. Gheorghe", ruinele Curtii domnesti si biserica "Sf. Dumitru"). Pentru vizitatori s-a construit Hanul "Raresoaia" (1904 turisti cazati īn 1992 din care 1896 turisti romāni).

Succinta analiza a evolutiei si a starii actuale a orasului reliefeaza unele deficiente, care pot fi remediate prin urmatoarele masuri:

-racordarea la reteaua de gaz metan, care ar rezolva si problema alimentarii centralelor termice (lucrarile la conducta au īnceput īn octombrie 1994);
-rezolvarea problemei alimentarii cu apa potabila (lucrarile de consolidare a barajului de la Pārcovaci s-au definitivat īn 1994, existānd posibilitatea umplerii lacului si deci prelevarea unei cantitati de apa necesara orasului);
-construirea de edificii pentru judecatorie, parchet, barou de avocati, notariat, sedii de banci;
-construirea unui nou spital;
-construirea unei case de cultura;
-marirea si diversificarea retelei comerciale si de servicii;
-extinderea si dotarea adecvata a spatiilor verzi si de sport si agrement;
-mentinerea calitatii mediului īnconjurator;
-amenajarea albiei Bahluiului;
-crearea de noi locuri de munca pentru a reduce fenomenul de somaj (īn 1995 se vor crea 500-600 locuri īn domeniul industriei confectiilor).
Desi īn prezent se observa un declin economic, īn viitor, mai ales dupa darea īn functiune a caii ferate Hīrlau-Botosani, orasul va avea posibilitati mai mari de dezvoltare. Planul de amenajare urbana de perspectiva ar trebui sa aiba o mai mare flexibilitate, accentul punāndu-se pe infrastructura si dotari edilitare, iar initiativa particulara sa fie evidenta.

īn privinta marimii demografice, Hīrlaul, avānd īn vedere rolul sau spatial, este bine sa ramāna īn categoria oraselor mici cu circa 15000 locuitori, depasirea acestei cifre ar suprasolicita mult dotarile edilitare si ar crea probleme delicate īn obtinerea de noi terenuri īn intravilan.